Gott Nytt År!

Eller ja det är ca 11 timmar kvar tills man kan säga det.. Men snart är 2010 slut och jag är redo för ett nytt år! Är ni?
Det har varit ett mycket bra år för min del. Jag började en ny skola och har fått lära känna masor med nya personer. Dessutom så staratde jag och min kusin denna blogg vilket har varit super kul! Jag hoppas och tror att 2011 kommer bli precis lika bra!



//Ellen
Ellen

Listan

Nu gör även jag som de flesta andra julbloggare redan gjort vid det här laget. Jag tänkte utverdera julafton i listan som jag hittade på många olika bloggar!

Bästa presenten du fick:
Min biljett till Peace & Love i sommar! Jag har veta åka dit i flera år nu, och äntligen fick jag för mamma och pappa! Plus att nu slipper jag betala det själv.

Bästa presenten du gav:
Det måste vara Soda Streem maskinen till mamma. Hon älskar kolsyrat vatten mer än någonting annat och blev väldigt överaskad och glad när hon öppnade paketet!

Roligaste presenten du gav:
Till min komps Jonas. Han fick en inramad bild på Marc Jacobs. Vilket är hans och min favorit designer.

Roligaste presenten du fick:
Ett stor ostlåda med en massa skaker i! Bland annar tekoppen och silen som jag visade upp förut! Det var så oväntat och en erfekt julklapp!

Godast på julbordet var:
Julskinkan!! Helt klart. Den blev så bra i år och jag älskar att ta en skiva på vörtbrödet på morgonen. Köttbullarna blev också väldigt goda!

Äckligast på julbordet var:
Sill! Usch det gillar jag inte...

Det bästa jag såg på tv på julafton var:
Kalle Anka i alla sin ära men jag tyckern nog ändå bäst om Svensson Svensson. Sedan såg jag också tomten är far till alla barnen för första gången! Den var väldigt rolig!

Det roligast vi gjorde på julafton var:
Hmm.. Jag kan inte riktigt säga en sak. Hela dagen var jätte kul!

Julaftons största miss i år var:
Att jag fick min lillasyster att böja gråta precis innan julklapps utdelningen.... Smidigt Ellen!

Till nästa julafton ska jag:
Köpa julgran tidigare! Så att vi slipper åka runt i hela stan på och jaga en gran dagen innan självaste julafton!

Det bästa den här julaftonen var:
Allt! Julklapparna och maten!

I år glömde jag att:
Bädda sängen. Hahaha!

//Ellen
Ellen

Julkalender 2011

Jag gillade faktiskt årets julkaländer riktigt mycket när jag hade sett några avsnitt! Jag tyckte den var rolig och underhållande. Den saknade däremot spänning och julklänsla.. Jg tycker att de var en 4 på en skala 1-5!
Fast julen är långt ifrån slut så är det redan klart vad det blir för julkalender 2011! Den kommer heta Tjuvarnas Jul och handlar om ligan klappnapparna som försöker stjäla pengar från ett varuhus. Den utspelar sig på sekelskiftet 1900-tal och är en julsaga i Charles Dickens-anda.



Detta låter ju väldigt lovande tycker ni inte det? Jag hoppas och tror att det kommer bli en väldigt bra julkalender! Läs hela artickeln om den HÄR

//Ellen
Ellen

Fynd!

Idag har jag varit på stan och shoppat på mellandagsrean! Det kan nog vara en av det bästa sakerna med julen tycker jag som är helt shopping galen. Jag har köpt kläder och kollat på massa fina skor!
Men sen kom jag på en sak, som ni andra säkert kommit på för länge länge sedan. Nu efter julafton så rear de ju ut allt julpynt som de inte fått sålt. Så nu ska man passa på att köpa nya kulor till granan, adventsstjärnor till fönstren och andra saker som man kan tänkas behöva ha till nästa jul!

Jag köpte dessa finfina muffinsformar på en liten inrednings butik i Uppsala. 13 kr gick de på! Men jag tror verkligen inte att jag kan vänta med att använda dem till nästa år. När jag ändå tänkte göra pepparkaksmuffins så kan jag ju göra dem ännu lite juligare i dessa tomte formar!




//Ellen

Ellen

Pepparkaksmuffins

Jag kom nyss hem från en mysik fika på stan med några tjejkompisar. Dagen eller kvällen till ära valde jag en pepparkaksmuffins eftersom det är jul! Och jag blev helt kär! Jag har faktiskt aldrig ätit det förut. Bara vanlig mjuk pepparkaka och det tycker jag är lite tråkigt. Men denna var saftig, mjuk och god med lingon i. Går liksom inte att beskriva!
Så nu tänkte jag själv försöka mig på att baka en likadan underbar muffins. Jag hittade ett recept här som verkar bra. Brukar ni baka pepparkaksmuffins? Ni kanske har något bra recpet att dela med er av!




//Ellen
Ellen

Julmat

Fast julafton är över så är inte julen det och inte julmaten heller. Det har jag i och för sig iget emot! Men jag är ändå inget stort fan av sill, lax, jansonsfrestelse eller sylta... Jag äter kötbullarna, prinskorven och skinkan. Skinkan älskar jag verkligen, specielt en skiva på vörtbrödet på morgonen.
Vi hade bara de vanligaste sakerna på julbordet i år. Det var bara min lilla familj här hemma så det var mamma som lagade maten helt själv. Men vi hade några saker som var nya för i år. En vegetarisk jansonsfrestelse var en av sakerna. Den gjorde vi med svamp istället för ajnovis. Det blev bara som vanlig potatisgratäng med lite kantareller men det var gott ändå! En annan sak som vi också provade var dadlar med bakon. Det fick vi när vi var på julbord på Rånäs slott. Det är helt enkelt dadlar med stekt bakon lidat runt. Väldigt gott när den söta och salta smaken blandas!

Vad brukar ni äta på julen?



Jag glömde ta en bild på våran julmat... Men detta är en annan fin bild som jag tog på min lillasyster igår! Visst är hon söt?

//Ellen
Ellen

Dagen efter

Dagen efter julafton är inte alltid lika kul... Det känns lite jobbigt att det snart är över nu, tycker ni inte det? Men julen fortsätter faktiskt ett bra tag till. Ända fram till påsk om jag ska gå efter en viss sång haha!
Jag gillar ändå juldagen för det är inga måsten, man kan bara ta det lungt. Slappa i soffan, "leka" med sina saker och bara njuta på riktigt nu. Det är precis vad jag gör! Jag sitter och kollar på Sex And The City och dricker nytt gott te ur min stora mysiga tekopp.




Ibland kan de bästa julklapparna vara som är helt oväntade! Jag fick denna kopp och tesil + te, en film och hudkräm av min kompis Jonas. Super gulligt och det var verkligen en av de bästa julklapparna jag kunde få! Den är rosa, tjejig och jättesöt! Passar perfekt nu på juldagen då jag inte orkar göra något annat än att bara ta det lugnt!

//Ellen
Ellen

Äntligen!

GOD JUL! Jaa äntligen får man säga det på riktigt! Nedräkningen är slut och dagen som vi alla har väntat på är äntligen här. Jag hann med allt och allt är perfekt. Nu är jag lycklig på riktigt. Första paketet är öppnat och nu ska jag skala potatis med mamma. Inte så kul med det hör liksom till. Idag är ända dagen på hela året jag gör det och bara för att det är julafton så blir det kul!
Hoppas att eran jul blir lika bra som min. Nu ska jag njuta på riktigt och bara mysa med familjen! God Jul en än gång!


Min lillasyster poserade snyggt i sin tomteluva när vi klädde granen!



//Ellen

Allmänt

Dan före dopparedan

Imorgon smäller det! Hur känns det? Är ni redo? Det är i alla fall jag! Skinkan står i ugnen och köttbullarna är rullade. Julpyntet är framme och granen är köpt! Nu ska den bara kulorna och ljusen på och sen är allt fixat. Det känns så mysigt och julkänslan är nu på topp. Nu ska jag spela bingolotton med familjen som vanligt. Hoppas på att vinna en bil eller en miljon, det skulle inte vara en dålig julklapp! Sån tur brukar vi aldrig ha, men hoppas kan man alltid!







De två sista bilderna är på julstrumporna som jag sydde förra året av rester från min lillasysters tomtedräkt. Jag gjorde de lite extra fina genom att pimpa dem med pärlor, rosetter och strassbokstäver!

//Ellen
Allmänt

Pepparkakshus

Efter mitt förra minst sagt misslyckande med pepparkakshus så bestämde jag och mamma att vi skulle köpa ett färdigt hus och sätta ihop. Och det var mycket mycket enklare än att göra det själv från grunden! Lite tråkigare dock men bättre det än inget alls. Jag lyckades ändå ha sönder en bit så duktig som jag är... Men det löste sig tillslut med lite smält socker som lim!



(Inzoom tillägnad Jonas!)

Vi dekorerade huset precis som påkartogen också. Väldigt okreativt. Men det var ju så snyggt! Så nu står mitt efterlängtade pepparkakshus här hemma. Jag är så nöjd!

//Ellen
Ellen

Pepparkakor!

Va tråkigt att jag bara skriver om allt jag bakar idag... Och igår, och innen det. Men det är bara det jag gör nu! För det är ju så kul och så mysigt, det hör liksom till på julen. Ikväll har vi gjort knäck och Mozartkulot, tror jag att de heter. Runda bollar med mandelmassa och nogat som sedan doppas i choklad. Aja ni vet vad jag menar!




Sedan bakade vi också ännumer pepparkakor eftersom våra har tagigt slut! Jag äter pepparkakor dyndet runt. Jag skulle nog äta dem i sömnen också om jag kunde!! För det är ju så otroligt gott. Kan nog vara det godaste kakorna som finns om ni frågar mig! Jag gjorde som alltid 5 storahjärtan. Ett som ska hängas upp i fönstret och 4 st som vi använder som placeringskort på julafton, trots att vi alltid har samma platser vid matbordet. Men det är tradition!

//Ellen

Ellen

Mera bak!

Baka baka lite kaka.... Jag älskar verkligen att baka! Och därför passsar jag på nu vid jul och bakar så mycket jag kan! Minst en grej per dag har blevit nu ett tag. Mamma skulle bli galen på mig om jag bakade så här mycket året om. Men nu vid jul är det okej så nu passar jag på! Idag blir det kokostoppar och havreflan, föroppningsvid lite julgodis ikväll också!




//Ellen

Ellen

Grinchen

Kolla på mina fina julblommor! Jag är ju sämst på att vattna och att elementet under står på ca 30 grader hjälper ju inte till att hålla dem vid liv. Jag känner mig lite som Grichen, julhataren, för att jag förstört mina fina julstjärnor... Jag får nog åka in till stan och köpa nya idag för så här kan det ju verkligen inte se ut! Och de blommorna ska jag komma ihåg att vattna!!



//Ellen
Ellen

Bröd!

Jaa nu är bakningen klar! Och resultatet blev dessa jul-knäckebröd med kummin och ingefära. Det var faktiskt första gången jag bakade hårt bröd. Med tanke på det så är jag ändå riktigt nöjd! Det var faktiskt mycket lättare än vad jag trodde. Det ända svåra var att få till formen på dem. De blev väldigt olika... Runda, ovala, fyrkantiga, avlånga. Men det är ju ändå smaken som räknas. Och de smakar väldigt gott!!




//Ellen

Ellen

Jäsning

Jag är just nu i full gåmg med lite mer julbak för att fira att jag äntligen har jullov! Vad det blir för något får ni se senare. Men medans degen jäser ska jag i alla fall sätt mig framför tv och kolla på Pernillas Jul! (Går nu kl 21.00 på tv4+ om någon missat det)

Juste, jag missade Ernst som jag hade lovat mig själv att se.... Någon som vet om man kan se det i efterhand?



//Ellen
Ellen

Jullov!

Sista dagen i skolan nu då! Eller om man kan kalla det för skoldag vet jag inte. Vi börjar kl 9 och slutar vid 12, så det är mer avslutning. Och jag försov mig som vanligt! Fast det var sista dagen och fast vi har sovmorgon. Jag är så duktig. Nu måste jag springa till bussen om jag inte ska komma allt för sent! Har ni också slutat jobbet/skolan nu?

/
/Ellen


Ellen

Snöbus!

Idag fixade jag de allra sista julklapparna, så himla skönt:) Nu kan jag vara helt lugn och bara njuta av dagarna fram till jul. Var ju som sagt ute och lekte i snön med småsyskonen igår, och vi tog lite bilder:)




Mysigt va? :D


//Axelina

Axelina

Det perfekta julbordet!

Nu är det bara 4 dagar kvar tills julafton!! Är ni klara med allt? Bakat alla lussebullar och lagat all mat? Jag har i alla fall väldigt mycket kvar att fixa... Börjar bli lite stressad, med så är det nästan alltid. Jag hoppas och tror att jag ändå kommer bli klar i tid.

Jag hittade denna lista på Citygross som jag nu inser att jag borde ha följt. Nästa år! Då ska jag hinna med allt och slippa stressa. Trots att det är mamma som lagar all mat och fixar så tyckte jag ändå att det var mycket bra tips till att få det perfekta julbordet! Hela listan och en massa bra recet hittar ni här och här!




//Ellen
Ellen

Lek i snön!

Ikväll var jag ute med småsyskonen och lekte i snön! Vet inte hur längesen det var jag gjorde det sist, men måste ha varit år sen! Så himla roligt det var:) Att bara kunna kasta sig ut i snön och inte bry sig om något alls:) Vi gjorde massa snöänglar och åkte pulka! Lekstunden avslutades med att jag blev mulad av min 16 år yngre lillasyster - KUL!

Som vanligt har jag inte lagt in några bilder i datorn ikväll, men gör det imorn!



//Axelina
Axelina

Mini-julafton

Varje år ca en vecka innan julafton träffas jag och mina kusiners familjer varandra och har lite julmys. För de åker alltid iväg till norrland kring jul så vi brukar ha en egen mini julafton. Vi äter gröt och skinkmackor och så byter vi julklappar. Det blev en riktigt mysig söndags kväll för mig alltså och nu är julstämmningen på topp. Mamma har under dagen också satt upp julgradiner och bytt till julkuddarna! Nu är det bara granen som fattas och sen är vi fit for fight!




 Ischoklad blev det till efterrätt!

//Ellen

Ellen

Bilder!

Har som sagt haft en väldigt julig helg med bland annat en "födelsedagsjulfest" för lillasyster (som för örigt fyllde år i juli, men bättre sent än aldrig!) Så tänkte lägga in lite bilder! ENJOY!


Ella redo för julfest:)

Känner sig aningen insnöad, sjukt mysigt!

Vera utklädd till Rudolf med röda mulen!

Gästerna har anlänt!

Fixar kristyr på pepparkakorna!




//Axelina

Axelina

Dans

I fredags så hade jag dansuppvisning! Det var jultema och "jultomten" satt och pratade mellan de olika nummren. Jag var med i två grupper och på den ena dansen var vi utklädda till Grinchen och på den andra till tomtens renar! Det var väldigt kul. Hela veckan har jag sprungit runt här hemma iklädd grönt "ludd" och bjälror på händerna och fötterna, väldigt snyggt!



Mina kompisa Jonas och Josefin i sina Grinchen kläder!



//Ellen
Ellen

Hjärup!

Äntligen hemma i Skåne! Helt fantastiskt:) Resan gick jättebra, mycket att bära bara! Här hemma har vi haft det superjuligt. Det snöar som aldrig förr, har inte sett så här mycket snö i Skåne på år och dar. Så himla mysigt, men man märker att folk här nere inte är så vana vid det;D

Idag har min lillasyster Vera haft en julfest med sina klasskamrater, jättemysigt var det:) tog en massa bilder men har inte lagt in dom i datorn än, men ni får se imorn! Hur har er helg varit hittills?


//Axelina
Axelina

Pepparkakshus

Jaa då hade jag bakat mitt första pepparkakshus någonsin! Och det gick ju inte så bra som jag hade hoppats... Just nu ligger det en hög med bitar på diskbänken och några andra orkade vi inte ens sätt ihop utan de blev till fiskar och gubbar med hjälp av lite kristyr! Men så kan det gå. Nästa år tror jag att jag köper ett färdigt hus som man bara behöver sätta ihop själv! Har ni testat dem?



Så här såg et ut medans de fortfarande stod upp! Dock med lite stöd av sugrör med mera...



Jonas hus som slutade som en fisk! Snygg va?



Och den andra delen blev en gubbe...

//Ellen
Ellen

Paketpapper

Jag hittade ju inget fint paketpapper igår man idag köpte jag ett som jag tyckte var ganska gulligt på Åhlens. Så nu sitter jag här i tomteluva, lyssnar på julmusik och slår in de sista julklapparna!!




//Ellen
Ellen

Väntan...

Haha, det hann bli ett inlägg till innan jag åker!

Nu sitter jag här, helt färdigpackad och klar för avfärd! Det var som jag sa, nu är min julstämning på topp! Här snöar för fullt och jag sitter och lyssnar på julmusik och bara njuter. Känns lite konstigt att ett halvår går så snabbt. Detta är även första gången jag verkligen kommer att sakna Linköping när jag åker härifrån. Sakna alla fina människor och min lilla lägenhet. Det känns verkligen som hemma här nu på något sätt. Skönt att jag känner så, för andra år har det varit jobbigt att åka tillbaka hit efter längre uppehåll, men denna gång kommer det inte alls att vara några problem!

Mina kära hyacinter (eller i alla fall en av dom) tog min kompis hand om! Den hade precis hunnit slå ut, så tänker att hon har mer nytta av den hemma hos sig, än att den ska stå och dö här! Den andra är så liten så tänker att den kanske hinner blomma lagom till att jag kommer tillbaka, för den är så seg!:D

NU ÄR DET JULLOV!<3 När börjar ert jullov/ledighet ordentligt?


'



//Axelina
Axelina

Kanelkaka!

Sent i går kväll blev jag jätte sugen på att baka bröd eller lussebullar! Men det var för sent för att sätta en deg och låta den jäsa.. Så istället bakde jag en väldigt snabb och enkel Kanelkaka!

3 ägg
2 dl socker
2 1/2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk kanel
100 g smör
1 dl vatten

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna för sig och banda sedan ner dem med "äggsmeten". Smält smöret och kokaupp med vattenet. Bland allt och grädda i en smörd form i ca 40 min på 175 graders värme.

Ett tips är att hacka lite mandlar eller hasselnötter som garnering.




Det är en väldigt god, enkel och julig kaka!

//Ellen

 

Ellen

Jaa!

Min hyacint har slagit ut! Känns konstigt att man blir så glad för en så liten sak, men blev så glad att den hann göra det nu innan jag åker:) Känns som ett tecken - tror att det blir en bra jul i år! Nu ska jag till skolan, sen ska jag hem! 

Tycker de här sista månaderna har varit helt underbara, och det är mycket tack vare er! Att kunna dela sin sjuka julglädje med andra som är lika galna, är helt fantastiskt! Är så himla roligt att läsa era bloggar, och jag bli alltid lika glad när någon kommenterar på vår. Nu hoppas vi att det blir en lika bra jul som jag faktiskt tror att det blir..:D

Hörs när jag är hemma, tänkte bildbomba lite då!

Kram Axelina
Axelina

Snart redo för hemfärd!

Mår ju dåligt över hur många inlägg Ellen gör när jag knappt gör några alls! Men kan tyvärr inte göra något åt det, tiden finns inte! Skolan tar all min tid, och hur tråkigt det än är så måste man ju faktiskt prioritera den högre än bloggen:( Men, mina vänner, imorgon har jag en dugga på morgonen, efter det ett litet avsked tillsammans med mina söta vänner, och sen ÅKER JAG HEM!!

Jag kan verkligen inte själv förstå att tiden flyger iväg som den gör, det var ju nyss oktober! satt och diskuterade lite med en kompis idag, och vi pratade om att det känns som att julen redan är över! Vet inte varför det känns så, men i oktober hade jag sjuk jullängtan, och då kändes det som jul för mig. Men nu, när det verkligen är jul, känns det inte som det?! Hur konstigt låter inte det? Men jag tror att det beror på att man inte har haft tid att känna efter nu på slutet, för det är så mycket som ska fixas, både i skolan och med julklappar och allt vad det är! Tror inte ni det kan vara så?

Dock är jag övertygad att så snart som jag skrivit klart duggan, och lämnar universitetsområdet, kommer julkänslorna att svämma över!! Det ska bli underbart att komma hem och träffa familjen igen, har saknat dom så! Hoppas bara att tågen går som de ska.. Kan även lova er att jag kommer bli mycket duktigare på att uppdatera när jag kommer hem:) Julbak, pepparkakshus, och den årliga 2meters snögubben står på att-göra-listan!

Såhär ser det ut hos pappa under jul:) Inte överdrivet mycket julpynt, hade inte varit fel med lite till enligt mig;D


//Axelina
Axelina

Shopping!

Idag har jag äntligen utfört lite efterlängtad julshopping! Jag har nu köpt klart de sista julklapparna och lite mer julpynt. Jag letade efter något snyggt lite annorlunda julklappspapper men jag hittade inget som jag blev stormförtjust i.... Jag ska leta vidare imorgon!
Denna burk med små små piller med smak av kanel hittade jag inne på Lagerhouse. De var ganska starka och jag fick inte så mycket julstämning av dem... Min lillasyster smakade ett piller men spottade ut det direkt, så äckligt tyckte hon de var! Men jag tyckte burken var så söt och jag var riktigt nyfiken i affären så den fick följa med hem ändå!
//Ellen
Ellen

Julmiddag

Ikväll är jag ensam hemma. Pappa och mamma är på julfest och då passar jag på att ha lite eget mys hemma. Jag Köpte en tub färdig gröt och värmde och till det blev det pepparkakor, julmust och vörtbröd (köpt). Dock så tycker jag att det är godare med hemgjord gröt men det unnar jag mig bara en gång om året och det är på julafton. annars kan jag äta risgrynsgröt året om för det är ju så gott!
Hur är det med er, gillar ni gröt? Och är ni som jag och äter det året om eller bara på julen?

//Ellen
Ellen

Vörtbröd

Vörtbröd hör ju verkligen til julen och i år hade jag tänkt försöka att baka ett eget! Det kan väl inte vara så svårt, eller? Jag är inte duktig alls på att baka bröd så jag skulle behöva lite tips på ett bra recept som nästan inte går att misslyckas med! Så om det är någon som har ett bra recept som de vill dela med sig av eller bara lite tips på vad man sak tänka på när man bakar vörtbröd så är jag väldigt tacksam!

        

Såg ni föresten min lite roliga felstavning för mågra dagar sedan? Jag medade ju självklart sju sorters kakor och inte sjuk sorters kakor!

//
Ellen

Ellen

Kristyr

Pepparkakor med kristyr är verkligen super fina! Jag vet dock inte om jag tycker att det är så gott med allt socker på men gulliga är dem i alla fall. Jag försökte mig på att röra ihop lite egen kristyr och testa att dekorera några köpta och träna inför pepparkakshuset som jag tänkte baka nästa vecka.

        
        
        

Jag funderade länge på om jag verkligen skulle lägga ut dessa bilder eftersom jag är så fruktansvärt dålig på detta med kristyr!! Jag får helt enkelt be gångon annan att dekorera mitt hus för på mitten bilden ska det stå PUSS, och det syns ju verkligen inte...
Någon som har några tips på hur amn kan få till det bättre?

/Ellen
Ellen

Julbord!

Förlåt att jag inte skrivit på länge, har som vanligt varit mycket skola i vägen.. Igår däremot, var jag på världens mest underbara julbord! Nämligen Franska Firar Jul:) Detta är andra året min klass anordnar ett eget julbord, och det var lika gott detta året. Alla hade med sig lite godsaker var, vilket resulterade i ett julbord som innehöll ALLT!

Det är inte så ofta som hela klassen samlas, så det är extra kul när det väl blir av. Vi var hos en av mina kompisar som bor i en jättestor fin lägenhet med högt i tak. Vi tände en massa ljus och tryckte i oss mat. Har nog aldrig varit så mätt i hela mitt liv, som när jag kom hem igår kväll! Tyvärr tog inte jag några bilder, men ska höra med mina vänner och se om de tog några, i så fall kanske jag kan lägga upp några här.



//Axelina
Axelina

Skurna pepparkakor



För några dagar sedan bakade jag dessa underbara skurna pepparkakor! Det är en klassiker hemma hos oss som vi alltid gör. Det är väldigt enkelt och de blir väldigt goda också. Receptet kommer från boden Sju sorters kakor.

2 dl (125g) sötmandel
200 g margarin eller smör
2 dl socker
1 dl ljus sirap
2 tsk ingefära
2 tsk kanel
2 tsk nejlikor
1 tsk bikarbonat
ca 6 dl vetemjöl

Hacka mandeln grovt. Rör matfett och blanda socker , sirap, kryddor, bikarbonat mandel och mjöl. Arbeta ihop alltsammans.

Ta upp degen på ett bakbord och arbeta tills den är smidig. Dela den i 2 delar och forma dem till 2 tjocka rullar. Ev kan de plattas till så att de får en rektangulär form.

Linda in dem i var och en för sig i bak plåtspappaer eller folie. Lägg rullarna kallt i några timmar eller till följande dag.

Skär med en vass kniv degrullarna i tunna skivor och lägg dem på en smord plåt.

Grädda på 175 grader mitt i ugnen i ca 12 minuter.



//Ellen
Ellen

Vinterlandskap!

Som många säkert redan vet så bor jag i Uppsala. Eller egentligen så bor jag i en liten by utanför själva staden. Här bor det ca 2000 personer och det är lite alla känner alla kännsla. Det finns ett dagis en skolan och en liten affär som för tillfället har börjat sälja julgranar faktiskt! Det är riktigt mysigt här på vintern och kring jul så i morse var ju ute och tog lite bilder. Tänkte dela med mig av hur vackert det är med snön och allt! Det hade dock blivit finare om det ahd evarit sol ute...

    
    
    
    

De tre sista bilderna är tagan på min absoluta favoritplats här! Det sysns inte hur vackert det är på bilderna men när solen skiner på snön så glittarar den jätte fint och man ser ut över ängar och kullar som går upp och ner. Det är lika fint alla olika årstider! På våren är det fullt av tussilago, på sommaren är det högt grönt gräs och massor med blåklint. Okej på hösten är det inte just ängen fin men skogen bakom är jätte vacker med löv i alla olika färger!

//Ellen

Allmänt

anvsnitt 13

Jag måste säga att jag tycker att julkalenderna är rätt bra i år faktiskt! Absolut ingenting i jämförelse med tex julens hjältar eller sunes jul men den är ändå ganska mysig!
Men det  fortfarande lite för lite julkänsla över den. IDagens avsnitt var det i alla fall betydligt mer än vad det varit innan! Jag ahde dött om det inte hade nämnt julen på självaste lusica! Dessa saker la jag märke till i dagens avsnitt:



Julgranen till höger!



Lussebullar!!



Lussebullar och julstjärna på bordet



hahalite dålig bild... Men man ser i alla fall hyacinterna uppe i vänstra hörnet!

Vad tycker ni om dagens avsnitt och årets julkalender? Bra,dålig?

//Ellen



Ellen

Lucia

Idag är det Lucia, jag förstår verkligen inte hur snabbt tiden går! Lucia är speciellt för mig, jag blir helt förtrollad när jag ser på luciatåg, det är något av det finaste som finns verkligen. INGEN får störa mig då jag tittar. Tur att man bor ensam då;D

Vet att Ellen redan skrivit om Lucia på tv, och ni behöver inte läsa detta inlägget om ni inte vill, men måste skriva av mig lite. Jag måste säga att det var jättebra i år. Kul med lite blandade låtar, några man kände igen, några inte:) Jättefin kyrka också, riktigt stämningsfullt. Sedan som Ellen sa, tycker jag det vad jättefint när de hade lite artistinslag. Var lite kritisk till en början, för tycker inte att man får "rubba" det riktiga tåget för mycket, men detta blev bra! Sanna, Sonja och Shirley var jätteduktiga. Tänd ett ljus var så fin! Sen tyckte jag Darin var jätteduktig också, han har sån inlevelse! MVG++ för luciatåget i år!

I övrigt har min dag varit ganska vanlig. Morgonen var mysig, med lång frukost och Lucia på tv. Efter det blev dagen normal igen, haha! Skola hela dagen..

Hoppas ni har haft en jättefin Lucia:)


Här är min adventsljusstake, söt va?:)




//Axelina

Axelina

Luciamorgon!

Min lucia morgon började inte drekt perfekt. Jag hade tänkt gå upp tidigt, fick en mysig frukort med lussebullar och pepparkakor och kolla på luicatåget på tv. Men istället försov jag mig och fick springa till bussen i panik.
Morgonen räddades dock av min underbara skola som hade fixat julmys. Vi fick glögg, pepparkakor, lussebullar och julmust till luciatåget (som jag missade) på storbild. Så jag fick se det i alla fall!



I år hade de även med kända artister! Jag har för mig att de inte brukar ha det, men jag kan ha fel. Jag tyckte att det var riktigt roligt. Lucia tåg är underbara men helt ärligt så kan de bli lite långa och tråkiga mot slutet.. Detta gjorde att det blev kul och spännande att kolla hela tiden! 

//Ellen 
Ellen

Stockholm

Ojojoj det är mindre än två veckor kvar till julafton nu! Tiden går så snabbt när man har roligt. Idag har jag varit i stockholm och gått på lite julmaknader, kollat in NK:s skyltförnster och bara haft det allmänt mysigt. Jag älskar verklige stockholm vid jul. Det är så mysigt med alla små marknader och all julskyltning! DE hade till och emd ställt på en liten julmarknad inne på centralen!
Om ni bor i stockholm måste jag tipsa om ett luciatåg på NK imorgon kl 12.30!



Min kanmera är fortfarande borta, så alla bilderna är tagna ifån Nk och google.

Jag har också hunnit med att gå på min lillasysters luciatåg! riktigt mysigt och juligt var det. Fast hon är inte så gammal så de fick inte ha levande ljus. Men det var riktigt fint ändå!

//Ellen
Ellen

3:e Advent

Glad tredje advent!

Har pluggat nästan hela dagen, har så himla mycket att göra såhär innan skolan slutar! Dock stoppade det inte mig från att fira lite här hemma:) Jag har ätit lussebullar, tänt massa ljus och kollat på dubbelavsnitt av Itzhaks Julevangelium. Det måste vara ett av de roligaste programmen jag sett, skrattar så jag får ont! Har ni inte sett det borde ni göra det!

Just nu lyssnar jag på Carolas julmusik, och trycker i mig pepparkakor! Här hemma är det jättemysigt, med massa ljus överallt. Min kamera är tyvärr stendöd, annars hade jag tagit kort:( Får bli något annat mysigt istället!

Har ni haft en bra tredje advent?

Julbak med kompisarna för 2 år sen, fina grisar väl?:D


//Axelina

Axelina

Brödbak!

Jag har precis testat adventsbrödet som Emelie tipsade om. Det gick snabbt och var väldigt enkelt att göra. Det skulle inte vara en massa konstiga ingredienser i. Ni vet såna som man aldrig får användning för annars. Nej, jag gillade verkligen det här brödet. Det är något som man kan göra när man har lite tid över en lördag kväll, till exempel. Det bästa av allt är ju också att det var fruktansvärt gott! Helt i min smak med Cashewnötter, kokosflingor och russin i. Underbart! Men jag förstod inte riktigt varför det heter adventsbröd. Jag tycker inte att det är så jätte juligt. Jag skulle kunna baka det året runt och om jag känner mig själv rätt kommer jag nog göra det också. Receptet hittar du här!
//Ellen
Ellen

Tv i jultider!




Så här fint hade mamma fixat utenför huset idag! Det märks på många sätt att julen börjar närma sig på riktigt nu. Grannarna har satt upp ljusslingor i träden, advenstsstjärnor i förnstrena och snön ligger och glittrat på marken. Jag såg också att de har börjat göra reklam för alla filmer som kommer visas på tv i jul. Det är något av det bästa med denna underbara högtid. Varje dag är det flera jätte bra filmer som man vill se, gammla som nya. Det finns alltid något bra på tv. Nu låter jag som värsta soffpotatisen som bara kollar på tv. Det är jag absolut inte. Jag älskar bara film, och specielt vid jul!

Nu blir det julbak!

//Ellen
Ellen

Hyacinter!

Jag älskar hyacinter, de luktar så underbart och påminner mig om jularna då jag var liten. Så när jag var på affären i går så köpte jag två stycken:) Dock har jag absolut inget alls att sätta dom i! Alla krukor är antingen för små eller för stora.. Så nu sitter de i sina fula "plastlådor"! Jaja, så länge jag får känna deras doft så får jag väl vara nöjd..:)

Hur sköter man om hyacinter? Ska man göra något med dom? är skitdålig på blommor och har ingen aning om hur jag ska underhålla dom!




 

//Axelina

Axelina

Uppdatering

Mitt internet krånglade hela gårdagen, jag som hade en massa saker jag ville ta upp.. Nu kommer jag inte ihåg vad det var jag tänkte skriva..

Nu är det bara EN VECKA kvar tills jag åker hem till Skåne! Jag längtar så, det ska bli så skönt att komma hem.. Känns underbart skönt att jag nästan är klar med alla mina julklappar också, har bara en kvar tror jag:) Julefriden börjar faktiskt kännas av ordentligt nu, och den var SÅ välkommen! Har haft ett sjukt stressigt halvår med skolan och allt, så det är så skönt att känna att man kan börja varva ner.

Hur känner ni er? Börjar saker och ting falla på plats nu?

Sista rycket i skolan nu, sen är det lov! Vår klass ska ha en "Franska firar jul"-kväll på tisdag, ska bli skitmysigt, jag fixar julskinkan:D Sen har vi en dugga på fredag, och direkt efter det går jag hem och packar, sedan bär det av till Skåne! 




 

//Axelina

Axelina

Skyltförnser

För lite mer än en vecka sedan så hade Uppsala Nya tidning en tävling om vilket som vard et finaste och juligaste skyltfönstret just nu! Vann gjorde en affär som heter Sulas Mc. Lite otippat så är det en motorcykel affär men de har fixat riktigt fint och motorcyklarna i det stora skyltfönstret drar slädar fulla med paket i ett vinterlandskap. Tyvärr kom min och många andras favorit Mamsell K bara på 9:de plats... Lite synd! Om ni väll läsa hela artikeln så hittar ni den här.
//Ellen

Ellen

Julkalendern

Jag har varit borta mycket på senaste tiden. Jag har åkt iväg tidigt på morgonen och kommit hem sent på kvällen. Därför har jag missar massor av avsnitt på årets julkalender. jag hängde verkligen inte med i morse när jag för en gångs skulle hann se det. Så nu har jag precis suttit och kollat igenom alla tidigare avsnitt. Jag tycker att den är rolig och bra, men jag saknar julkänslan. det hade lika gärna kunnat vara höst eller vår. Visst det är snö och de har vinterjackor på sig men samtidigt går de runt i blommiga korta klänningar. Hur juligt är det egentligen? Inte speciellt, lite besviken är jag faktiskt även i år.

Istället tänker jag kolla på Julens Hjältar som är min absoluta favorit av alla julkalendrar som har varit. Där är det riktig julkänsla! Detta är halva avsnitt 8.
//Ellen
Ellen

When Christmas Comes To Town

Igår när jag såg på Polarexpressen så insåg jag hur vacker sången som de små barnen sjunger på tåget är. Jag älskar alla låtarna från filmen jätte mycket men speciellt denna!

//Ellen

Ellen

Jul mys!

Direkt efter skolan idag så åkte jag hem till min underbara vän Jonas. Vi kollade på polar expressen, drack glögg och åt pepparkakor. Riktigt mysigt!

Jag passade också på att smaka Pågens Gifflas saffran! De är jätte goda med en väldigt tydlig smak av saffran och jul. Jag älsar ju valiga gifflar också och det kanske är därför jag blev så kär idessa. Dock så är vanliga lussebullar fortfranade godare än alla andra varianter, om ni frågar mig. 
Har ni smakat denna julvariant av Pågens små bullar och vad tycker ni om dem?




Som ni ser är min älskade digitalkamera fortfarande borta...

//Ellen

Ellen

Underbart!

I helgen så var jag på en ö ute i Stockholms skärgård. Jag hade trott att det skulle kännas lite konstigt att vara där på vintern men det helt underbart! Det var så vackert med all snö som glittrade. Vi var ute och gick en promenad ner till vattnet och jag lyckades (en än gång med min älskade mobil kamera) att ta dessa bilder. Är de inte underbart vackert??




//Ellen

Ellen

Helgen!

Känner mig nästan tröttare nu efter helgen än vad jag var innan! Har som sagt jobbat i stort sätt hela tiden, men hann med att pricka in en liten adventsfika igårkväll med en kompis:) 

Gud vad jag tycker om min skola, den slutar aldrig att förvåna! I lördags morse, sådär vid halv sju på morgonen var jag på väg till bussen, och för att komma dit går jag igenom campusområdet:) När jag närmar mig skolan hör jag plötsligt julmusik! När jag kommer närmare märker jag att de hade en stor högtalare på taket av en av byggnaderna där det strömmade ut underbar musik! Så glad jag blev, känner att det var vad jag behövde halv sju en lördag morgon för att orka med dagen! Det var likadant när jag tog bussen hem på kvällen, då var musiken kvar! I LIKE!

Ska ju verkligen inte klaga på jobbet, det är jättetrevligt och går bra när man väl är där, de gamla är så snälla (jobbar på ett servicehus). Det är nog bara grejen att jobba en helg som gör att jag "klagat" lite:P Men det var skitmysigt, anordnade en liten adventsfika åt dom på söndagen, vilket var väldigt uppskattat!

Efter jobbet tog jag bussen hem och städade i ordning i mitt råttbo, för att kunna ha vännen på besök! Så det blev en adventsfika trots att tiden var knapp! Mycket mysigt, med glögg, lussebullar och pepparkakor. MYS! Idag har jag varit väldigt effektiv och fixat nästan alla (!) julklappar!

Har inte hunnit ta några bilder denna helgen, men lägger in en liten bild på fönstret där hemma! 

Hahha, så kan en fönsterkarm se ut när man har massa småsyskon som tillverkar diverse julpynt i skolan! Mysigt:)


Har ni haft en bra advent? det hoppas jag i alla fall!



//Axelina
Axelina

Rånäs Slott

Jag har haft fult upp hela helgen! Varit bortrest och inte kunnat blogga, därav väldigt dålig uppdatering från min sida..
Men det ska det bli ändring på! Jag hade en väldigt julig helg i alla fall som avslutades med julbord på Rånäs Slott i söndags. Det var verkligen jätte mysigt och jag har nog aldrig varit så mätt som igår kväll. Det fanns kanske 10 sorters sill och 4 olika sorter köttbullar. Dessutom så hade de världens största bord med julgodis! Runt om allt i hopa var det fint julpyntat. Jag var i himlen och stämmningen var på topp. Helt underbart!

Självklart så glömde jag ju kameran hemma... Men lyckades ta 4 bilder där man nästan ser var bilderna förställer. Hoppas i alla falla ni kan få en liten uppfattning om hur  dint och juligt det var!


De hade en uppstoppad ren i entrén. Mycket häftigt!



Ska ni på något julbord i år?


//Ellen

Allmänt

Lite dött

Kan hända att det blir lite dött här under helgen! Ellen är iväg på en återträff med några kompisar, och jag har blivit inkallad till jobb! Ska jobba heeela helgen så får se om jag får tid att göra nåt inlägg. Slutar dock 16 på söndag så en liten 2:a advents-hälsning borde jag nog ha tid med:)

Ikväll ska jag inte göra något alls! Bara tända massa ljus, dricka glögg och planera lite julklappsinköp! Hur ser er helg ut?





//Axelina
Axelina

Julbord

I morse på Vakna med The Voice (som jag alltid kollar på) tog de upp en sak som jag tyckte var väldigt kul. Att de nämligen har julbord på Ikea just nu! Och det är inte bara en liten tallrik med några korvar och en skinkskiva utan det är, som jag fattade det, ett helt stort julbord. Varje dag från kl 15.00 och kostar 79kr. Det är ett bra alternativ för alla som inte vill lägga ner ca 500 kr som andra julbord kan kosta.
Jag tycker att julbord är jätte mysigt och jag ska på ett i helgen men jag kan faktiskt tycka att det är liiite för dyrt. 500 kr för en middag är väl ganska mycket? Och jag som gillar det så mycket vill ju gå på flera och därför ska jag absolut testa Ikeas.
Julbord på IKEA: 79 kr
//Ellen
Ellen

Finaste tiden på året<3

Idag har vi haft så fruktansvärt fint väder! Imorse när jag vaknade var det -22 grader, samtidigt som det "snöade"! Fast istället för snö var det typ "frusen dimma", om ni fattar! Träden var helt vita, som att någon målat på dem med glitterfärg, verkligen ALLT glittrade! Hann inte ta någon bild för har varit på skolan hela dagen, och när jag gick hem från alla föreläsningar var det redan mörkt...:( Men det var så fruktansvärt fint!

Googlade denna bilden. kanske inte jättebra men ni förstår nog vad jag menar:)



//Axelina

Axelina

Julenkät!

Hittade denna julenkäten hos Lina på Min Sagojul, och hon bad oss att besvara den, klart man gör det, skitskoj ju!!

*Hur ser din/dina adventsljusstakar ut i år?
Jag har faktiskt ett litet gulligt Luciatåg, med ett litet "Luciabarn" framför varje ljus! Har ärvt den av min farfar och tycker den är jättesöt. Där hemma brukar vi oftast ha en traditionell med mossa och små svampar:)

*Byter du till julgardiner?
Jaa! Bor ju själv nu, så kändes som ett måste med julgardiner även när man flyttat hemifrån!  De ger ju så mysig stämning:D

*När tar ni in granen?
Jag tror inte jag ska ha nån gran i min lilla etta, men hemma i Skåne brukar vi köpa den några dagar innan, och sen ta in den kvällen den 23:e!

*Riktig gran eller plast?
Riktig såklart!! Övervägde att ha en liten plastgran i lägenheten, men känns inte så lönt då jag åker hem den 17:e:)

*Vilket är ditt favoritjulgodis?
Ojdå.. Jag äääälskar chokladkola! Sen missbrukar jag skumtomtar, de kan jag inte få nog av. Sen brukar vi alltid ha Aladdin hemma. Ischoklad gillar jag inte!!

*Vilken är din favoritjulkaka?
Lussebullen!! Finns nog inget bakverk som slår den! Fast får se hur det blir i jul när mormor ska fira med oss, hon brukar alltid ha med sig en massa smaskiga julbakverk:)

*Vad gillar du bäst på julbordet?
Julskinkan helt klart, den klarar jag inte mig utan! Med skånsk senap till:) Köttbullarna med rödbetssallad är ju inte helt fel heller!

*Vilken är din favoritjulskiva?
Gud vad svårt! Jag älskar Christina Aguileras, hon sjunger så vansinnigt fint! Sen även Peter Jöbacks och Mariah Careys GAMLA! Och såklart Disney's egna;D

*Vilken är din favoritjullåt?
Blir bara svårare och svårare, haha! Mer Jul, Have Yourself A Merry Little Christmas, och Last Christmas tror jag!

*Vilken är din favoritsnutt i Kalle Anka på julafton?
Älskar Tomteverkstan, den blir jag aldrig trött på! Piff och Puff är underbara också!


Sådär ja! Nu vill jag se ännu fler svara på denna enkäten, det är så roligt att se vad andra skriver!!



//Axelina

Axelina

Kalle Anka

Att se på Kalle Anka på julafton är för mig något av det viktigaste som finns. Det finns inte en chans i världen att jag missar det! Så fruktansvärt stämningsfullt, och det är en tradition som verkligen hållit i sig sedan jag var liten. Jularna ser ju verkligen inte ut som när jag var mindre, så därför är Kalle extra viktig. Man vill ju ha kvar någon tradition från när man var liten tycker jag!

När jag var mindre brukade hela släkten sitta och titta, samtidigt som vi fikade. Nu förtiden är det (som jag sagt tidigare) bara jag och mina syskon som tittar... Lite tråkigt, men hellre det än att traditionen dör ut helt.

Jag ÄLSKAR Tomteverkstan! Får aldrig nog av den! Däremot (jag får säkert många på mig nu som inte alls tycker som jag, haha) så är jag lite trött på Ferdinand.. Den är så lång och seg! Den är ju inte dålig, men om jag måste välja någon jag skulle hoppa över får det bli Ferdinand.

Vad tycker ni? Vilken del är er favorit och vilken tycker ni minst om?







//Axelina
Axelina

Tips!

Som jag har sagt mååånga gånger tidigare så var jag i Londom förra veckan. Men jag kom på nu att jag har inte hunnit göra något ordentligt inlägg om det!
London är en undar julstan och verkligen ett resemål som är värt att lägga lite tid och pengar på att åka till. Där finns allt! Underbar julskyltning, bra julklappar och bara en allamän härlig stämning. Det ända som saknas är snön, men det kan vara rätt skönt att slippa när man går och bär på en massa kassar. Helgen som vi var där (innan 1:a advent) har de mycket rea i alla affärer så då är det bra att passa på att köpa julklapparna!

Primark är en superbillig affär med massor av fina kläder. Där kan man fynda julklänningen eller köpa fina och billiga julklappar. De har också en avdelning med massor av fint julpynt!

Starbucks pepparkaks latte får man abolut inte missa. Fast jag inte dricker kaffe var jag tvungen att prova dessa. Jag blev positivt överaskad för båda var väldigt goda!

Sen har vi ju också den omtalde julpizzan som jag tyvärr inte han prova. Men näste gång...

Harrods kan ha den finaste julpyntningen i hela London. Dit måste man verkligen åka och bara gå runt och njuta av de fina exkusiva miljöerna och självklart också gå och kolla på alla fina kläder och skor. Deras julskyltning hade i år Peter Pan tema. Den var inte jätte "julig" men ändå riktigt fin!




De tre bästa bilderna jag fick från Harrods, Det var så vansinnigt svårt att ta bra bilder för att gatan spegalde sig i glaset. Jag har inte heller några bilder från hur det såg ut där inne eftersom kamera batteriet tog slut. Bra timing!



Så här fint var det utanför Selfridges!



Även Disneys skyltning är svårslagen!

Jag är ju absolut ingen London expert. Detta var första gången jag var där men absolut inte sista! Så jag vill bara tipsa er om att åka till denna underbara stad, den är bara för mysig!

//Ellen

Ellen

Första avsnittet

Då hade man sätt första avsnittet på årets julkalender och det var bra! Men jag kan inte hjälpa att känna en liiiten besvikelse. Jag vet inte rikitgt varför. Men jag tror jag hade alderles för höga förväntningar. Den var absolut inte dålig det kan jag inte säga, men den hade kunna varit lite mer "verklig" om ni förstår vad jag menar. MEn detta var ju bara första avsnittet och då är det väldigt svårt att säga något. Men jag tror ändå att denna julkalendern kommer bli riktigt bra!

 

 

//Ellen

Ellen

Julkalendern

Nu har jag sett den! Jag blev positivt överraskad:) Riktig rolig faktiskt, satt och skrattade många gånger. Ingen snö och vinter än, men det kanske kommer..

Vad tyckte ni?


//Axelina
Axelina

Nuså!

Nu är jag beredd! I:a december, -20 grader ute, och 3 minuter kvar till julkalendern!
Axelina